ljosnes.no
Strihåret dachsvalper
Om oss
Erlend
Hangaren / modellfly
Cozy Mark IV
Video
Sideoversikt
Gjestebok
e-mail me
Graupner MC-18/MC-24

 

 

Jeg bruker en eldre Graupner MC-18 som er oppgradert med software til en MC-20. Den har lagringsplass for 30 modeller, og takler 9 kanaler. Radioen er helt grei den, har 8 kanaler og en drøss med miksemuligheter - alt for mange for mitt bruk men dog. Bruker kanal 65 til vanlig, men har 63 som reserve. Her er en link til manualen  på engelsk til denne radioen.

Bruker forøvrig kort antenne (gummiantenne) og har gjort det i alle år. Det er utrolig behagelig og har aldri skapt problemer for meg.

 

Graupner MC-24

14.03.2008: Har nå gått hen og investert i en MC-24 som er en 12-kanalers radio. Denne har jeg oppgradert til IFS (Intelligent Frequency Select) som er Graupners eget 2,4GHz-system. Vil etterhvert fase ut 35MHz-mottagerene mine til fordel for denne, men tar det skritt for skritt. Hvorfor skifte? Det er todelt - hadde for det første bruk for mer enn 8 kanaler i Cessnaen. Løste det ved krativ bruk av Y-kabler og servo-reverserere men liker egentlig ikke dette, vil unngå slike dippedutter i flyet om jeg KAN. Dernest har det vært en del tilfeller av glitch på Ripel - det er jeg ikke villig til å risikere på en så kostbar modell som Cessnaen er. Jeg har ALDRI opplevd glitch med min MC-18 bare så det er sagt, men jeg tar ikke noen sjanser her. Bestemte meg derfor for at jeg ikke vil fly Cessnaen før jeg har 2,4GHz på plass.

  Radioen er like stor som MC-18 - og like firkantet og uspennende... Den er oppgradert med norske menyer, veldig kjekt! Bedre skjerm og flere knapper og brytere.
  Monteringa av IFS-modulen var enkel. Først ut med FM-modulen - så lime fast et lite kretskort oppe til høyre, koble ledningen til de fem pinnene som FM-modulen hang fast i.
  Antenna skal viselig nok hverken henge bak som den gjør på noen oppgraderingsløsninger, eller erstatte plasseringa til den ordinære antenna. I stedet puttes den inn i et ledig hull på sida av panelet. Dermed er det lett å bytte mellom systemene om en av en eller annen grunn ønsker det.
  Dette er en 10-kanalers-mottager. Merkelig nok hadde ikke Graupner leveringsklart annet enn 3-kanaler og 10-kanaler. De skal også ha 6, 8 og 12 i sortimentet sitt etterhvert. Det som er svært interessant med Graupners system er at det er tilrettelagt for tilkobling av egne telemetri-enheter. Disse har ikke blitt lansert ennå, men mottageren er merket B/T der batterikontakten skal kobles til. I dokumentasjonen står det at en her skal koble til telemetri-enheter og batteri.